De benadering van de echte Pomsky.
De Pomsky is een fascinerend hondje dat rond 2011 ieders hart sneller deed kloppen.
Het begon voornamelijk met een foto die viraal ging op internet en beweerde een Pomsky, Husky / Pomeranian te zijn,
een Husky met de eeuwige puppy look (zoals op de foto getoond wordt).
In werkelijkheid was de foto van een Fins Lapphund-puppy genaamd Tequila (fotograaf Tommie Ohlson).

Dus de Arctic Spitz is een hondje met de volledige husky looks. 
De kleuren Zwart, wit, bruin, gevlekt zijn niet goedgekeurd.

Het meest fascinerende van de Pomsky is dat het vrijwel meteen een van werelds meest populaire soorten werd. Omdat de virale foto’s beweerden dat de “Pomsky” een kruising was tussen de Siberische Husky en de Pomeranian, hebben fokkers hun Husky’s kunstmatig geïnsemineerd met Pomeranian in de hoop de beroemde Pomsky te realiseren!

Het werd de fokkers duidelijk dat het produceren van de echte Pomsky een veel groter project zou worden dan alleen het oversteken van Husky’s naar Pomeranian’s. Het zou een gezamenlijke inspanning van zeer selectieve, en wetenschappelijke fokkerij vergen om alle juiste genetica in onze bloedlijnen te combineren om nesten te fokken die klein bleven , schattig en Husky aftekeningen met een fantastische gezinsvriendelijke temperament.

Rond 2015 waren een van de eerste fokkers aangemeld bij de opgerichte rasvereniging de Pomsky Club NPSC tevens werden de pups voorzien van een ERP stamboom om in te kunnen zien hoe de bloedlijnen in elkaar overliepen

FCI erkent echter geen hybriden of designrassen, dat wil zeggen, kruisingen zoals een Pomsky. Een nieuw ras kan niet uit slechts 2 rassen bestaan, maar moet een gevarieerde genenpool hebben die niet nauw verbonden is met rassen die al worden erkend. De focus werd meer gelegd op het fokken van het type Pomsky met de huskylook. We zijn nu begonnen een ras te ontwikkelen dat echt een Pomsky wordt met de huskylook dus volgens het concept dat oorspronkelijk viraal was geworden. Een Husky in mini formaat.

Een andere vereiste voor officiële rasherkenning is dat het ras een officiële naam krijgt die geen hybride of designerras vertegenwoordigt (Husky Pomeranian ). Daarom zie je geen FCI rassen met namen als “gouden doodle” of “pug-a-poo” “Pomchi”….. of Pomsky. Zo werd in 2019 in Amerika de naam, “Arctic Spitz” gekozen als de officiële naam voor honden van het echte, virale Pomsky-type met huskylooks. (Vergelijkbaar met hoe Mini Aussies officieel worden erkend als de American Miniature Shepherd)