Bron ARBA.

ARCTIC SPITS (de ras standaard volgens de Amerikaanse ARBA)

Wij als ASC zullen deze regels opvolgen en de eerste Arctic Spitz honden zijn al in NL en lid van de ASC

Arctic Spitz de ras standaard volgens de Amerikaanse ARBA Algemene indruk
De algemene indruk is die van een kleine maar krachtige noordelijke-rashond met een aanzienlijke, degelijke botstructuur, kleine rechtopstaande oren en typische ‘husky’-markeringen.Grootte
Toy-formaat:meestal 2 kg – 4 kg en minder dan 25 cm op de schouder. Miniformaat: meer dan 4 kg en tot 38 cm op de schouder.
Standaardformaat: 38 t/m 45 cm hoog en over het algemeen tussen 8 kg en 11 kg.

Sommige honden zijn zwaar voor hun lengte, met aanzienlijke/degelijke zwaar botstructuur.
De eerste generatie (F1) outcross of gekruiste honden zullen niet afgekeurd worden voor buitensporige omvang, zolang ze kleiner zijn dan 15 kg en 48 cm schofthoogte zijn.

Maar de nieuwe Arctic spitz zal in de toekomst een kleine husky zijn.

Kwetsbaar of fijngebouwd ten koste van het gewicht wordt gezien als niet correct, maar dat geldt ook voor een te zware hond die niet atletisch kan bewegen.

Temperament
De Arctic Spits is een vrolijke, aanhankelijke hond met veel humor en karakter. Elke vorm van verlegenheid wordt als minpunt gezien.
Honden moeten extravert, zelfverzekerd maar niet-agressief zijn; sociaal met mensen en andere honden. Uitbundigheid mag niet worden aangezien voor agressie. Extreem verlegen en agressieve honden van elk niveau worden gediskwalificeerd.

Kleur & Markeringen
Alle kleuren en patronen zijn toegestaan. Het meest wenselijk is een witte of crème basis met op het hoofd, gezicht en rug in het typische ‘husky’ patroon, inclusief een algemeen symmetrisch masker. De markeringen kunnen elke kleur hebben, maar Merle en gestroomd hebben niet de voorkeur.
Particolor patronen of Ierse markeringen zijn acceptabel. ‘Pinto’ -markeringen
(Inclusief gespleten gezicht) hebben minder de voorkeur, maar worden niet afgekeurd.
De neuskleur moet harmoniëren met de vachtkleur en met donkerder pigment wat de voorkeur heeft.
Ogen kunnen elke kleur hebben of een combinatie van kleuren.
Kleur en markeringen worden niet hoger beschouwd dan de bouw van een hond en ras in het algemeen – geen enkele goede hond heeft een slechte kleur.

De vacht
De vacht moet dubbel zijn, met een zachte ondervacht en schutvacht die van het lichaam af staat. Drie vachtvariëteiten zijn toegestaan, Standaard (vergelijkbaar met een Siberiër), pluche (Langere vacht aan het lichaam en een duidelijke staartpluim en kraag, vergelijkbaar met een dwergkees, Amerikaanse Eskimo of Duitse Spits) en wollig (Vergelijkbaar met pluche, maar aanzienlijk langer).
Alle drie de typen zijn kort in het gezicht. Sokken aan de voeten zijn toegestaan ​​maar mag niet overvloedig aanwezig zijn (dit kan worden ingekort voor netheid indien aanwezig.) De vacht moet lang genoeg zijn om de omtrek van de hond te benadrukken, zelfs bij standaard gecoate honden; maar een vacht die het profiel van de hond volledig verdoezelt, is overdreven en wordt afgekeurd. De vacht mag niet worden gesneden of geknipt. Een weinig trimmen voor netheid rond de tenen en staart is toegestaan. Een te korte dubbele vacht is een ernstige diskwalificatie, evenals een donzige of te zachte vacht.
Een platte ‘spaniël’-vacht wordt gediskwalificeerd.

Nek, bovenlijn, lichaam
Het lichaam is kort gekoppeld en iets langer dan hoog.
Honden beschikken over aanzienlijke botstructuur voor hun grootte. De ribbenkast is open en de borst is relatief diep tussen de voorpoten. Er is een aanzienlijke verschijning voor standaard met matige substantie en overvloedige vacht. De bovenlijn is stevig en vlak vanaf de schoft tot kruis. Het kruis is lichtjes aflopend van de ruggengraat. De nek wordt trots gedragen, gebogen, sterk en van gemiddelde lengte. De staart kan gekruld zijn op de rug of gedragen in beweging zoals een vlag, maar als hij niet is gekruld, moet hij tot aan het spronggewricht reiken. Wanner de staart gekruld is, moet deze lang genoeg zijn om een ​​losse driekwart cirkel te vormen.
Diskwalificatie: zwakke bovenlijn, staart gekruld als een ‘Varkentje’, knikstaart, te kort of te strak gekruld.

Hoofd
De uitdrukking is scherp maar lief, met een vleugje kattenkwaad. De ogen zijn amandelvormig, schuin geplaatst en van elke kleur. Ogen mogen niet te rond zijn en horen van gemiddelde grootte te zijn. De snuit is vol, van gemiddelde breedte en loopt geleidelijk taps toe naar de neus. De snuit is ongeveer 1/3 van de schedellengte. De stop is matig. Het oppervlak van de schedel is redelijk breed en licht afgerond. Oren moeten klein en driehoekig zijn en staan op de hoeken van de schedel. Het gebit moet recht zijn of geschaard. Te kleine tanden of een zwakke onderkaak worden afgekeurd zo ook de scheve kaak onder en boven voor beet.

Beweging
Beweging moet vrij, veerkrachtig en uitgestrekt en zwevend zijn. Tijdens het showen moeten de honden aan een losse lijn worden gehouden. Ganzenpas en hoogdravende beweging zijn ernstige diskwalificaties.

Voorhand
De ellebogen hebben dezelfde lengte van grond tot elleboog als van elleboog tot schoft. Ellebogen zijn parallel en strak tegen het lichaam. Van voren gezien zijn de benen recht en matig gespreid. De schouderbladen liggen onder de hoge punt van de wervelkolom en in een relaxte hoek. Koten zijn lichtjes schuin en sterk. Hubertusklauwen kunnen worden verwijderd of natuurlijk aanwezig blijven is toegestaan.
Diskwalificatie: zwakke polsen, te zwaar of licht uitgebeend, te smal of te breed van voren gezien, tenen naar binnen of naar buiten, buiten de elleboog.

Achterhand
Het achterste deel is sterk, goed gespierd en heeft voldoende botstructuur. Van achteren gezien moeten de benen recht zijn en parallel. De breedte van heup tot heup moet hetzelfde zijn als de breedte van schouder tot schouder. Achter- en voorhoek zijn gelijk. De knieën wijzen naar voren en draaien noch naar binnen noch naar buiten. De achterbenen hebben een matige hoek bij het spronggewricht en hakken. Het spronggewricht is kort, evenwijdig aan elkaar gezien van voren of van achteren en loodrecht op de grond. Het spronggewricht is ongeveer 1/3 van de totale hoogte van de achterkant van de hond.

Diskwalificatie – rechte knie, koehakken , lange hakken, glijdende hakken, te zwaar of te licht.

Voeten
Voeten moeten strak, netjes, relatief groot en ovaal van vorm zijn. Het trimmen van vacht voor netheid is acceptabel. Voeten mogen niet plat of gespreid staan.
Algemene diskwalificaties
Agressief gedrag, gladde of platte vacht, dwerg of het uiterlijk hebben van een dwerg. Bij intacte mannen, de afwezigheid van twee normale en afgedaalde testikels is ook een diskwalificatie.

.